Skip to main content

Jätevesiylivuodot ovat poikkeustapauksia, mutta ilmastonmuutoksen seurauksena sään ääri-ilmiöiden kuten rankkasateiden ennustetaan lisääntyvän, mikä voi lisätä ylivuototilanteiden esiintymisiä. Sade- ja sulamisvesistä eli hulevesistä johtuva kapasiteetin ylittyminen jätevesiviemäriverkostossa voi johtaa ylivuotilanteeseen eli verkosto-ohituksiin. Tällöin puhdistamatonta jätevettä päätyy ympäristöön ja se aiheuttaa ympäristö- ja hajuhaittojen lisäksi myös terveydellisiä riskejä.

”Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon viemäröintialue kattaa yli 2000 km viemäri­verkostoa ja 500 jätevesipumppaamoa”

Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan määräaikaistarkastuksen yhteydessä syyskuussa 2016 keskusteltiin pitkään verkosto-ohituksista. Niiden raportointivastuu kuuluu luvan määräysten mukaisesti puhdistamolle ja merkittävistä ylivuodoista tulee ilmoittaa valvovalle viranomaiselle.

Ympäristöluvassa on edellytetty, että puhdistamoyhtiön on kehitettävä ja kunnostettava viemäröintialueen verkostoa ja oltava tietoinen viemäröintialueen ylivuodoista:

”Kaikissa puhdistamon piirissä olevien viemäriverkostojen ohijuoksutus- ja ylivuotokohdissa on oltava laitteet, jotka rekisteröivät ohijuoksutuksen ja ylivuodon kestoajan summaavasti tai muu luotettava menetelmä ohijuoksutusten määrän selvittämiseen. Ohijuoksutuksista on pidettävä kirjaa ja niistä on ilmoitettava luvanhaltijalle. Merkittävistä ohijuoksutuksista on ilmoitettava välittömästi kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.”

”Mikäli viemäriverkostossa on toistuvia ohijuoksutuksia tai ylivuotoja, on viemäriverkoston haltijan ryhdyttävä valvontaviranomaisen edellyttämiin toimenpiteisiin näiden vesien varastoimiseksi tai käsittelemiseksi taikka asian hoitamiseksi niin, ettei ohituksia tai ylivuotoja tapahdu.”

Jo muutamaa vuotta aiemmin oli kehitetty selainpohjainen YlRa-seurantajärjestelmä puhdistamon koko viemäröintialueella tapahtuville jätevesiverkoston ylivuotojen seurantaan ja raportointiin. Siinä käyttäjät, eli kuntien vesihuoltovastaavat tuovat ylivuototietoa viikoittain järjestelmään päivä- ja paikkakohtaisella tasolla. YlRa-järjestelmä laskee automaattisesti ilmoitetuista ylivuotomääristä ja pitoisuuksista kuormituksen. Järjestelmä lisää läpinäkyvyyttä, kun kaikki raportointijärjestelmässä tallennetut tiedot ovat kaikkien osakaskuntien käytättäjien sekä valvontaviranomaisen nähtävissä. Raportointijärjestelmä myös tuottaa verkosto-ohituksista neljännesvuosittain tapahtuvaan viranomaisraportointiin tarvittavat tiedot.

Ylivuodon merkittävyyttä ei kuitenkaan ole tarkemmin määritetty missään. Tämän keskustelun seurauksena Turun kaupungin silloinen vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen heitti ilmoille ajatuksen ylivuotopaikkojen hotspot-kartan laatimisesta. Kuntien vesihuollosta vastaavat, Valonia, ELY-keskus ja puhdistamoyhtiö innostuivat ajatuksesta ja lopulta ideasta jalostui ”Ylivuotojen parempi hallinta” -hanke. YlRa-järjestelmä oli looginen alusta hankkeelle, koska siellä oli tiedot ylivuodoista paikkakohtaisesti ja sen käyttö oli jo vakiintunutta.

Hankkeessa arvioitiin Turun seudun puhdistamo Oy:n verkostoalueella tapahtuvien jätevesiylivuotojen aiheuttamia riskejä ekologisesti ja terveyden kannalta herkillä alueilla. Hankkeessa tunnistettiin herkimmillä alueilla sijaitsevat jätevesipumppaamot ja kuvattiin mahdollisten ylivuotojen aiheuttamia riskejä vesistöille ja muille herkille ympäristöille kuten uimarannoille, luonnonsuojelualueille, pohjavesialueille ja kalastollisesti arvokkaille vesistöille.

Riskikohteiden tunnistamisen avulla voidaan kohdentaa kunnossapito- ja saneeraustoimenpiteitä riskikohteille ja suunnitella parempia varautumistoimenpiteitä ylivuotojen vähentämiseksi. Riskien tunnistamisen lisäksi hankkeessa välitettiin tietoa hyvistä käytännöistä kuntien välillä sekä luotiin yhteistyömalli, jossa monialaisen yhteistyön avulla kehitetään parannustoimia jätevesiylivuotojen estämiseksi ja vähentämiseksi.

Laatu- ja ympäristöpäällikkö Jarkko Laanti

Hankkeen raportti on ladattavista sekä Turun seudun puhdistamo Oy:n nettisivuilta että ELY-keskuksen nettisivuilta.

Kuva: © Valonia