Skip to main content

Vesihuolto 2021 -päivien osallistujilla oli mahdollisuus vierailla Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla ja tutustua poistoputkihankkeen rakenteilla olevaan UV-laitokseen sekä jo toteutettuun purkutunneliin ja tunkkausmenetelmällä rakennettuun poistoputkeen. Vierailu järjestettiin päivää ennen vesihuoltopäivien alkamista tiistaina 12.10.2021 ja siihen osallistui 30 henkilöä eri puolilta Suomea.

Kierros aloitettiin turvallisuus- ja työmaaperehdytyksellä. Kun perehdytykset oli pidetty, vierailijat jaettiin kahteen ryhmään. Tämä mahdollisti sen, että kaikilla oli mahdollisuus kysyä lisätietoa hankkeesta projektin asiantuntijoilta.

Ensimmäinen ryhmä aloitti kierroksen katsomalla esittelyn poistoputkihankkeesta sekä siitä mitä vaiheita tunkkausmenetelmällä tehty poistoputken rakentaminen sisälsi. Toinen ryhmä siirtyi suoraan jo valmistuneeseen poistoputkeen. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon poistoputki on ensimmäinen Suomessa tunkkausmenetelmällä tehty tämän kokoluokan putki, ja siksi se herätti osallistujissa paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä. Poistotunneliin oli rakennettu lähes 20 metriä korkea telinetorni ja ylös kiipeämällä oli mahdollista päästä näkemään 800 metriä pitkä putki. Molemmat ryhmät jaettiin tässä vaiheessa kahteen osaan, jotta kulku ylös saatiin tehtyä turvallisesti.

Vierailukierroksen kolmannen etapin – UV-laitoksen – rakentaminen on hyvässä vauhdissa ja vauhti on vain kiihtynyt viimeisten viikkojen aikana. Vierailijat saivat hyvän kuvan laitoksesta ja siitä, miten jätevesi siinä käsitellään. Hankkeen rakennusurakoitsija oli huomioinut vierailukierroksen ja se mahdollisti sekä turvallisen että rauhallisen esittelyn UV-laitoksen työmaan osalta.

KUVAGALLERIA VIERAILUKIERROKSELTA

 

 

Turun seudun puhdistamo Oy:n hallitus oli myös kutsuttu työmaakierrokselle ja se toteutettiin samana päivänä. Hallituksen jäsenet ovat kokouksissaan käsitelleet paljon UV-laitos ja poistoputkihanketta, joten kierroksen avulla he saivat nähdä miten hanke on edennyt viimeisten kuukausien aikana.

R6  4944

Jarno Arfman (Tsp Oy) – hankkeesta vastaava, Harry Nordqvist -Turun seudun puhdistamo Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Guido Nuijten (AFRY) – pääsuunnittelija

”Oli erittäin mielenkiintoista tutustua koko poistoputkihankkeeseen paikan päällä. Opastus ja turvallisuusasiat oli järjestetty viimeisen päälle hienosti, ja saimme selkeän kuvan siitä, miten puhdistetut jätevedet tullaan johtamaan ensin uv-hygienisointilaitokseen ja sieltä edelleen uutta poistoputkea pitkin satama-altaaseen. Opastetun kierroksen huipentuma oli nousu portaita pitkin ylös louhitun tunneliosuuden päädystä katsomaan tunkatun poistoputken loppupäätä”, sanoo Turun seudun puhdistamo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Harry Nordqvist.

”Kyse on ainutlaatuisesta ja isosta investoinnista, jonka etenemisestä olemme saaneet toimitusjohtaja Mirva Levomäeltä tarkat raportit jokaisessa hallituksen kokouksessa. Hanke etenee aikataulussa ja yhtiökokouksen hyväksymän talousarvion mukaisesti. Kaikki tämän hankkeen toteuttamiseen osallistuneet ansaitsevat kiitoksen ja tunnustuksen”, Nordqvist lisää.

 

 

Katso video vierailusta (YouTube)