Skip to main content

Turun päivänä 17.9.2023 kaupunkilaisille tarjottiin mahdollisuus tutustua Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoon. Tapahtuma houkutti paikalle yli 1500 kävijää. 

Turun päivä valkeni sateisena, mutta siitä huolimatta jo klo 10.00 aamulla Sofiankadun ja Korkeavuorenkadun kulmassa kävi kuhina. Turun seudun puhdistamon tavarantoimitukseen tarkoitettu sisäänkäynti avattiin poikkeuksellisesti kaikille jätevedenpuhdistamon toiminnasta kiinnostuneille kävijöille.

  • Kuulimme tapahtumasta netissä ja tulimme Jokke Jokijuna -kierrokselle. Puhdistamo on yllättävän hajuton ja siisti, kertovat vierailulle tulleet Jaakko ja Virva.

Kävijät pääsivät turkulaisille tutun kaupunkijunan kyydissä 15 minuuttia kestävälle kierrokselle puhdistamon uumeniin. Kierroksen aikana puhdistamon työntekijät esittelivät puhdistamon toimintaa ja vastasivat kysymyksiin.

  • Puhdistamon tapahtuma junakierroksineen on mielestämme hyvin järjestetty. Seuraavaksi suuntaamme Vanhalle Suurtorille Turun päivää jatkamaan.

Tapahtuma houkutti paikalle yhteensä 1539 kävijää. Parhaimmillaan junakierrokselle muodostui kymmenien metrien jono luolan sisäänkäynnille asti.

  • Jaksamme kyllä jonottaa. Luolan aulassa on mukava tunnelma livemusiikin ja näyttelykojujen ansiosta. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä näkemään kaupungin maanalaista infraa, kertoo eräs pariskunta.

Luolan aulassa musisoi Turun konservatorion kvartetti. Luolan akustiikan vuoksi musiikki kantautui helposti ulkopuolellekin. Pehmeät rummut ja saksofoni svengasivat mm. ”Fly me to the moon”, ”What a Wonderful World” ja suomalaisittain “Lähtisitkö”.

R6  9898 Paranneltu NR Scaled 1

Huomaa kyllä, että musiikki tekee juhlan tuntua koleaan luolaan. Moni jonottajakin jammaili musiikin tahtiin ja antoi raikuvat aplodit biisien päätteeksi, kertoo Turun Vesihuollon vedenjakaja Anu Tarkiainen.

Jokijuna-ajelun jälkeen kävijät pääsivät huolelliselle käsienpesulle. Puhdistamon hajuttomuudesta huolimatta laitoksessa on luonnollisesti paljon pöpöjä puhdistusaltaissa.

Pesun jälkeen kävijät tutustuivat esittelypisteisiin luolan aulassa. Paikalla olivat tapahtuman yhteistyökumppanit Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy, Turku Energia ja Turun Vesihuolto. Lisäksi korkeakouluopiskelijat pitivät leimauspistettä osana Turun päivän approa.

  • Turun Vesihuollon vedenjakopisteellä moni kävijä vitsaili, että eihän tässä sentään tarjoilla puhdistettua jätevettä. Voimme vakuuttaa, että ei, kertovat vesihuoltolaiset.
Turun Paiva 5 Scaled 1

Raikas vesi maistui niin pienille, kuin vanhemmillekin kävijöille. Janoa sammuttamaan tulivat myös kaverukset Krista ja Anna.

  • Yllätyimme, kuinka iso paikka puhdistamo on! Harmi, kun juna-ajelu meni niin nopeasti, mutta kiva, että lopussa pääsi kävelemään hiekkasuodatusaltaiden vierestä ja sai kurkkia niihin ihan rauhassa. Käynti oli ehdottomasti kokemisen arvoinen!

Turun päivänä jätevedenpuhdistamon ja Turun Halisissa sijaitsevan vesilaitosmuseon välillä kulkivat maksuttomat linja-autot tunnin välein.

  • Menemme ehkä käymään vielä Vesilaitosmuseolla, Krista pohtii.

Opastettuja kierroksia puhdistamolla oli vetämässä myös Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki.

-Hienoa kun laitoksella käy vieraita! Esittelemme toimintaamme mielellämme. Tervetuloa tutustumaan myös muina aikoina, sanoo Mirva. Ryhmävarauksia puhdistamokierroksille voi tehdä puhdistamon nettisivuilta.

Vesilaitosmuseolla kävijäennätys

Vesilaitosmuseolla oli tarjolla kulinaarisia ja kulttuurisia elämyksiä. Turun Vesihuollon työntekijät paistoivat makkaraa halukkaille museon pihapiirissä ja museolla oli avoimet ovet.

  • Museolla vieraili ainakin 200 henkeä, mikä on ennätysmäärä muutamaan vuoteen. Makkaroita jouduttiin jopa hakea kaupasta vähän lisää kesken päivän, kertoo Riikka Laakso Turun Vesihuollosta.
Maija Huusko 2 Scaled 1

Museon näyttelyssä esitellään turkulaisten vedenkäyttöä. Näyttelyesineistöön kuuluu muun muassa vanha kauppatorin vesiposti, ämmänlänget ja pulsaattoripesukone.

  • Museossa pääsee arvioimaan pelin kautta, paljonko vettä kuluu arkisissa askareissa, kuten wc-pöntön huuhtelussa, perunoiden keitossa tai 10 minuutin suihkussa. Lapset puolestaan tykkäävät esineiden etsintäpelistä, kertoo museon oppaana toiminut Jutta Lindfors Turun Vesihuollosta.

Voit fiilistellä Turun päivän tunnelmaa videolta.

Teksti: Elina Stenvall
Kuvat: Tero Säteri, Elina Stenvall, Maija Huusko
Video: Elina Stenvall