Skip to main content

Recover Laboratory toteutti Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla Snägäri-performanssin 8.-9.9.2023. Snägäri oli osa joka toinen vuosi järjestettävää New Performance Turku Biennale tapahtumaa, jonka teemana vuonna 2023 oli Coming Together.

Recover Laboratory on monitaidekollektiivi, joka yhdistelee kuvataidetta, nykytaidetta ja sirkusta teoksissaan. Snägärin taiteellisesta toteuttamisesta vastasivat kuvataiteilija Sofi Häkkinen ja nykysirkus- ja performanssitaiteilija Miradonna Sirkka. Taiteilijat halusivat kuvata Coming Together -teeman mukaisesti arkista paikkaa, johon erilaiset ihmiset kokoontuvat Turussa. Tästä idea Snägäristä sai alkunsa.

R6  9756

Puolitoista tuntia kestävään performanssiin osallistuneet kiersivät puhdistamon tiloihin rakennettua reittiä uppoutuen matkan varrella omaan sisäiseen maailmaansa ja ajatuksiinsa. Osana teosta osallistujat täyttivät lomakkeen, joka jalostui Snägärillä hampurilaiseksi. Taiteilijoiden mukaan teoksen aikana syntyvä hampurilainen on itsessään veistos ja se kuvaa ihmisen henkilökohtaista sisäistä maailmaa pelkoineen ja riivauksineen. Teoksessa on vahvasti mukana myös kierrätysteema, koska teoksessa syntyvät veistokset ovat pääosin kierrätysmateriaaleista valmistettuja.

R6  9788 Paranneltu NR

Miksi teos haluttiin toteuttaa juuri Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla? Kuvataiteilija Häkkisen mukaan puhdistamo oli erinomainen valinta jo aiemman yhteistyön perusteella.

–Järjestimme vuonna 2015 sirkusteemaisen taidetapahtuman puhdistamolla, joten tilat ja työntekijät olivat ennestään tuttuja. Puhdistamon luolasto on jo itsessään osa teosta ja näissä tiloissa on mahdollisuuksia toteuttaa vaikka mitä. Jätevedet ja niiden puhdistaminen on myös osa jokapäivästä arkea ja tuo omalla tavallaan ihmiset yhteen. Hyvin toimiessaan puhdistamon olemassaoloa ei edes tiedetä, se on huomaamaton eikä tarvitse miettiä, mihin WC-vedet katoavat. Jätevedenpuhdistamo huomataan vasta sitten, jos asiat eivät toimi. Erityiskiitos puhdistamon työntekijöille, jotka ovat olleet suurena apuna teoksen järjestelyissä ja ovat kaiken lisäksi erittäin mukavia, kiittelevät Sirkka ja Häkkinen.

R6  9754 Paranneltu NR