Skip to main content

 

Poistoputkihankeen tunkkausmenetelmällä toteutettu osuus on palkittu marraskuun 2021 lopussa kahdella arvostetulla palkinnolla. Hanke sai Suomen kaivamattoman tekniikan yhdistyksen Vuoden työ 2021 -palkinnon ja sijoittui RIL-PALKINTO 2021 kisassa jaetulle 2. sijalle.

Turun seudun puhdistamo Oy:n poistoputkihanke vastaa ilmastonmuutoksen haasteisiin sekä kehittää puhdistusprosesseja ja varautumista häiriötilanteisiin. Poistoputkihankkeen toteuttaminen aloitettiin vuonna 2018 ja hanke valmistuu keväällä 2023.

”Poistoputkihanke etenee yhtiökokouksen hyväksymän kustannusarvion mukaisesti. Sekä louhinta- että tunkkausurakka ovat jo valmistuneet ja tällä hetkellä rakennetaan UV-laitosta. Tunnelointiurakka oli ensimmäinen Suomessa MTBM-menetelmällä toteutettu työ. Tunneloinnin toteutus onnistui erinomaisesti ja toivottavasti menetelmän mahdollisuuksia tullaan jatkossakin hyödyntämään Suomessa”, toteaa Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki.

Poistoputkihankkeen etenemisestä ovat vastanneet Turun seudun puhdistamo Oy:n tekninen päällikkö Jarno Arfman, AFRY Finland Oy:n pääsuunnittelija Guido Nuijten, Fimpec PMO Oy:n projektinjohtaja Esa Kunnassaari sekä Hankintakumppanit Oy:n juristi Sanna Kronström. Tunnelointiurakan toteutti Ward & Burke Group Ltd, projektipäällikkönä Niall Flood.

Suomen kaivamattoman tekniikan yhdistys ry:n Vuoden työ 2021 -palkinto

Suomen kaivamattoman tekniikan yhdistys ry:n (FiSTT) Vuoden Työ (NO-DIG) 2021 -palkinto jaettiin 25.11.2021 Turun seudun puhdistamo Oy:n Poistoputken asentaminen MTBM-menetelmällä -hankkeelle, jonka urakoitsijana on toiminut Ward & Burke Group Ltd ja suunnittelijana AFRY Finland Oy. Vuoden työ -palkinto jaetaan vuosittain hankkeille, jotka ovat edistäneet kaivamattomien menetelmien käyttöä ja alan hyvien käytäntöjen edistämistä. Vuoden työ -palkinto on kansallisesti merkittävin tunnustus kaivamattoman tekniikan osalta.

Suomen kaivamattoman tekniikan yhdistys ry (FiSTT) on perustettu yhteistyössä alan rakennuttajien, urakoitsijoiden, suunnittelijoiden ja muiden alalla toimivien kanssa. FiSTT on taloudellisesti riippumaton ja voittoa tuottamaton yhdistys, joka on alan kansainvälisen katto-organisaation ISTT:n (International Society of Trenchless Technology) jäsen.

Vuoden työ-palkintoKUVA 1. Suomen kaivamattoman tekniikan yhdistyksen Vuoden työ -palkinnon jako 25.11.2021, kuvassa AFRY Finland Oy:n pääsuunnittelija Guido Nuijten, Turun seudun puhdistamo Oy:n tekninen päällikkö Jarno Arfman, FiSTT:n sihteeri Sari Pietilä, FiSTT:n varapuheenjohtaja Pertti Leppänen ja FiSTT:n toiminnanjohtaja Jukka Huusko.

RIL-PALKINTO 2021 – jaettu toinen sija

Rakennetun ympäristön alan akateemisten – RIL ry:n – vuoden 2021 RIL-Palkinnon on saanut Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelman projektikokonaisuus. Toiselle sijalle ylsivät Tampereen raitiotiehanke, osa 1 sekä Poistoputken kapasiteetin tehostaminen – Suomen ensimmäinen MTBM-projekti Turusta.

Tunnustuspalkinnon saajan valinnut yritysjohtaja, TkT Matti Alahuhta korosti puheessaan, että kaikki kolme palkittua olivat tehneet erinomaista työtä.

”Minulle on syntynyt vahva vaikutelma, että jokaista hanketta on viety eteenpäin korkeatasoisella ammattitaidolla ja vahvalla sitoutumisella tavoitteisiin. Tiivis yhteistyö verkostokumppaneiden kanssa on ollut olennainen osa toimintamallia ja tavoitteet on saavutettu hyvässä, inspiroivassa yhteistyön hengessä.”

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 23.11.2021 Säätytalolla Helsingissä. Yritysjohtaja, TkT Matti Alahuhta teki valintansa kolmen finalistin joukosta, rakennusalan asiantuntijoista koostuva esiraadin arvioiden pohjalta. Kaikkiaan RIL-Palkinto-kilpailuun osallistui seitsemän kovatasoista ehdotusta.

RIL-palkintoKUVA 2. RIL-palkinto 2021 palkintojen jako Säätytalolla 23.11.2021, kuvassa tekninen päällikkö Jarno Arfman. Kunniakirjan saivat myös toimitusjohtaja Mirva Levomäki, pääsuunnittelija Guido Nuijten, projektinjohtaja Esa Kunnassaari sekä juristi Sanna Kronström.

RIL ry jakaa vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Lisäksi palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme. Ensimmäisen kerran RIL-Palkinto on myönnetty vuonna 1972.

RIL on valtakunnallinen osaajayhteisö, jonka tarkoituksena on edistää hyvää suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitokulttuuria ja rakennusalan ammattitaidon kehittymistä Suomessa. Vuonna 1934 perustetun järjestön jäsenistö koostuu yli 6 000:sta rakennus-, yhdyskunta-, ympäristö- ja kiinteistöalan diplomi-insinööristä, tekniikan lisensiaatista ja tohtorista sekä teekkarista.